Isop

Hyssopus officinalis L.

Anvendelse

I middelalderens klostermedicin omtales isop som en hed og tør urt, hvis afkog virker mod orm, hovedpine, hoste og brystsmerter.

Isop har også fundet anvendelse mod lungesyge hos heste, pestsyge hos kvæg og udslet i fårets mund.

Isop er en af ingredienserne i den meget kendte Chartreuse likør, der har været brygget af munke siden 1700-tallet.

I dag bruges isop som naturlægemiddel mod en lang række luftvejssygdomme, f.eks. influenza, forkølelse og bronkitis. Plantens bitterstof, marrubiin, har slimløsnende egenskaber. Udtræk af isop har påvist evne til at modvirke virus, bl.a. virus herpes simplex, der giver forkølelsessår.

Som krydderurt er isop meget anvendelig sammen med især fisk og kylling. Smagen er aromatisk og tør, et sted imellem rosmarin og timian. Isop siges at have en slankende effekt, i hvert fald er den god til at eliminere det fede i flæskesteg, and, gås, fed fisk m.m.

Kompresser med friske, knuste isopblade gør godt mod hævede øjenomgivelser.

Indholdsstoffer

Planten indeholder flere stoffer, som giver kraftig duft, og som er bakterie- og svampedræbende, blandt andet æteriske olier, bitterstoffet marrubiin, garvesyre, harpiks og gummi. Den æteriske olie indeholder blandt andet thujon og phenoler.