Aktivitetskalender

Marts
Onsdag d. 2. marts 2022 kl. 19 i Multisalen på Sorø Museum

Orangerier og Orangeriplanter
Foredrag med Kirsten Engholm, gartner ved Orangeriet i Fredensborg Slotshave.

Kirsten Engholm har i mere end 25 år arbejdet i Orangeriet i Fredensborg slotshave. Hun har en stor viden om historiske orangerier og har skrevet bogen ”Orangerier” i 2018. I foredraget fortæller Kirsten Engholm om orangeriernes glorværdige fortid og på orangeriplanternes spændende kulturhistorie. Det er især de forskellige citrusarter som har været dyrket i Orangerierne. Ud over citrus arter vil en række andre orangeriplanter blive omtalt.

Foredraget indeholder også gode råd om dyrkning af planter i orangerier.

Foredraget er gratis for medlemmer af Havehistorisk Forening, prisen for gæster er 50 kr.

Tirsdag d. 22. marts 2022 kl. 19.00 i Multisalen, Sorø Museum, Storgade 17, 4180 Sorø
Generalforsamling

I forbindelse med generalforsamlingen inviteres alle medlemmer til ost og rødvin.
Bestyrelsen har en række forslag til vedtægtsændringer, så det er vigtigt at så mange som overhovedet muligt møder frem. Dagsorden for generalforsamling samt forslag til opdaterede vedtægter udsendes direkte til alle medlemmer.

 

April
Torsdag d. 28. april 2022 kl. 19 i Multisalen på Sorø Museum

Velsmag og velvære med krydderurter
Foredrag ved Inger Vaaben
Inger Vaaben driver et lille økologisk krydderurte-gartneri, der producerer planter af allerbedste kvalitet. Herudover er Inger Vaaben medforfatter til bogen ”Mynte – Friskhed til krop og sind” og bogen ”Laven-del – duftende, smuk og velsmagende” og bogen ”Kvæde - Historisk frugt - nye opskrifter”. Inger Vaaben udgav også i 2015 bogen ”Smagen af Rabarber”..
Foredraget indeholder først en præsentation og gennemgang af de mest brugte krydderurter
Dernæst lidt om, hvordan urterne dyrkes og deres kulturhistoriske betydning
Endelig kommer der en fortælling om ”glemte” krydderurter og om eksotiske krydderplanter, man kan dyrke i Danmark
Foredraget giver inspiration til at bruge flere krydderurter både til madlavning og velvære.
Der vil være ideer og opskrifter at tage med hjem.
Foredraget er gratis for medlemmer af Havehistorisk Forening, prisen for gæster er 50 kr.

Juni
Onsdag d. 8. juni 2022 kl. 19.00

Udflugt til "Mercurialis" v. Hans Peter Abrahamsen.
Højbjærgvej 10, St. Ebberup, 4180 Sorø

Mercurialis er et lille specialgartneri og laboratorium med produktion af biologisk-dynamiske/økologiske krydderurter, læge-planter og urte-ekstrakter. Gartneriet drives af Hanne og Hans Peter Abrahamsen. Hans Peter står for levering af etårige planter til Apotekerhaven.
Hans Peter vil vise rundt i sit biodynamiske landbrug og fortælle om, hvordan nogle af planterne forarbejdes til de ekstrakter firmaet "ALLERGICA" laver medicin af. Der vil blive lejlighed til at købe lægeplanter og krydderurter fra gartneriets produktion.

Transport til Mercurialis foregår i egne biler
Tilmelding på e-mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Husk ved tilmeldingen at sige til, om I skal køre med, eller I har plads til en passager eller flere. Betaling sker til chaufføren.
Udflugten er gratis for medlemmer af Havehistorisk Forening, prisen for gæster er 50 kr.

Juli
Søndag d. 31. juli 2022 kl. 10.00 ved slottet.

Udflugt til Fredensborg Slot med rundvisning i Orangeriet.
I forlængelse af forårets foredrag om orangerier har vi arrangeret en rundvisning i orangeriet på Fredensborg Slot. Det er Kirsten Engholm som står for rundvisningen.
Transport til Fredensborg foregår i egne biler. Rundvisningen starter kl. 10.00. Vi mødes ved Jernlågen ved indgangen til Slottet.
Rundturen i Slotshaven starter ved Slotskirken. Her ser vi på beliggenheden af det oprindelige Orangeri. Turen går så nord om Slottet, hvor vi vil opleve det renoverede Barokhaveanlæg. Derefter fortsætter vi ind i Dronningens Private haveanlæg, kaldet Den Reserverede Have. Her vil vi blandt andet se nærmere på Marmorhaven, Rosenhaven, den nye Årtidshave og Urtehaven. Turen slutter med besøg i det nye Orangeri, som blev opført i 1995. Rundvisningen vil vare 1½ time.
Tilmelding til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. senest . 22. juli 2022.
Husk ved tilmeldingen at sige til, om I skal køre med, eller I har plads til en passager eller flere. Betaling aftales med chaufføren.
Efter rundvisningen vil der være mulighed for guidet rundvisning på Slottet. Efter aftale med Slotsforvalteren kan I deltage i Slotsrundvisningen for 50 kr./person, når I ved billetkøb oplyser om at I har været med på en grupperundvisning i Haven. (Normalt sælges billetterne som kombibilletter Have og Slot)
Udflugten er gratis for medlemmer af Havehistorisk Forening, prisen for gæster er 50 kr.

August
Søndag den 14. august kl. 14-16

 

Åben have i Joachim Bursers Apotekerhave
Traditionen tro vil havegruppen og bestyrelsen også i år byde inden for i vores dejlige have. Vi byder på kaffe/the og kage, viser haven frem, og svarer på spørgsmål osv. Vi satser på smukt vejr og smukke farver i augusthaven.
Arrangementet er gratis for alle.

September
Torsdag d. 29. september kl. 19.00  i Multisalen på Sorø Museum
Foredrag om Kunst og haveglæde i årene omkring 1900 ved cand. mag. i kunsthistorie Ida Lehmann Madsen.

Foredraget vil fokusere på udvalgte kvindelige kunstnere omkring 1900, som var særligt glade for at skildre deres egne haver, planter og blomsteropstillinger. Med udgangspunkt i Sigrid Ring (født Kähler), Anna Syberg og Alhed Larsen vil vi se nærmere på deres forskellige tilgange til blomster, planter og haveliv som motiv. Fælles for disse kvinder var, at de alle var gift med mandlige kunstnere og bosatte sig i autentiske miljøer i tæt kontakt med naturen. I deres kunstnerhjem gik kreativiteten hånd i hånd med indretning og haveliv, og naturen blev inviteret indenfor.
Der vil også blive perspektiveret til andre kvindelige kunstnere fra perioden, og vi skal se på, hvad der generelt fik billedkunstnerne i denne periode til at interessere sig for haven som motiv.
Ida Lehrmann Madsen, som i 2021 udgav bogen ’Sigrid Ring – Glæden ved planter’ i samarbejde med Rings Venner og Forlaget Brian Christensen. Ida har primært beskæftiget sig med danske kunstnere fra 1800- og starten af 1900-tallet med vægt på kvindelige kunstnere, kunstnerkolonier og koblingen mellem kunst og natur.
Foredraget er gratis for medlemmer af Havehistorisk Forening, prisen for gæster er 50 kr.

November
Tirsdag d. 8. november 2022 kl. 19.00 i Multisalen på Sorø Museum
Foredrag om Cisterciensernes Klosterhaver ved Henrik Ahlmann
Klostervæsnet fik stor betydning for havebrug og lægekunst i Vest- og Nordeuropa. Hør om cisterciensernes fodspor og ser på deres store betydning for det danske klostervæsen i middelalderen. Denne munkeorden, der omkring år 1100 udsprang fra Citeaux i Frankrig, bragte fornyelse vidt omkring, og de arbejdsomme munke førte med stor dygtighed også deres nye teknikker og viden til Norden.
De følgende århundreder satte cistercienserne spor i den danske landskab i bl.a. Esrum, Løgum Sorø, Roskilde, Vitskøl, og Øm. Her finder man stadig let sporene fra dengang.
Tag med på klosterrejse.
Foredraget er gratis for medlemmer af Havehistorisk Forening, prisen for gæster er 50 kr.

Julemarked på Sorø museum

Fredag d. 26. november kl. 15 -19 og lørdag d. 27. november kl. 10 - 14
Fredag d. 2. december kl. 15 -19 og lørdag d. 3. december kl. 10 - 14

Havehistorisk Forening har en bod, hvor vi sælger produkter med relation til Bursers apotekerhave.