Aktivitetskalender

Februar:
Foredrag “Hvorfor aloe vera” ved forsker, synthesys og administrator ved Statens Naturhistoriske Museum Louise Isager Ahl.
Torsdag den 20. februar kl.19
Multisalen, Sorø Museum, Storgade 17, 4180 Sorø

Aloe Vera er en af verdens mest kendte medicinalplanter med en omsætning på over 130 milliarder danske kroner. Planten har i århundreder været brugt mod et væld af lidelser, men videnskaben arbejder stadig med at komme helt til bunds i, hvad der er så unikt ved den. Det er formentlig det bioaktive stof mannan, der giver Aloe Vera dens helende egenskaber. Aloe Vera er dog kun en art ud af en slægt, der tæller over 500 andre arter, hvoraf op mod 25% af disse bruges medicinsk i de områder, de vokser.
I sin Pd.d. har Louise undersøgt aloe gelen, som er det succulente gel, der er inde i midten af bladet. Bl.a. hvilke sukkerstoffer, der er derinde, hvordan er forholdet mellem disse, men også om Aloe Vera i virkeligheden er så unik, når man sammenligner den med nært beslægtede arter. Louise vil også komme med et bud på, hvorfor succulenter er så enormt dygtige til at holde på vandet.
Foredraget er gratis for medlemmer, gæster 50 kr og studerende 25 kr

Marts:
Mandag den 2.marts kl. 19

Generalforsamling

Multisalen, Sorø Museum, Storgade 17, 4180 Sorø

Havehistorisk Forenings formand Kirsten Sternberg vil i ord og billeder berette om årets gang 2019 i Foreningen. Og vi vil præsentere de forskellige aktiviteter i 2020.

Vi har i år valgt at have klimatiltag og biodiversitet i tankerne i forbindelse med udvælgelsen af flere af vores arrangementer.
Vi må alle tænke i de baner – også i vores haver.

AFLYST

Torsdag den 12. marts kl. 19
Foredrag “Permakultur – er det fremtidens klimavenlige have?
ved Mette Brodersen, permakulturgartner i Birkegårdens Haver og medlem af bestyrelsen for Permakultur Danmark
Multisalen, Sorø Museum, Storgade 17, 4180 Sorø

Mette Brodersen vil belyse filosofien bag permakultur. Hvor kommer den fra og hvorfor er den så vigtig lige nu, hvor klimaforandringer er i sigte?
Desuden vil Mette ud fra sin praktiske erfaring fortælle om gravefri bede, jordforbedrende teknikker som holder på fugten, som binder CO2 til jorden, hæmmer ukrudt og frem for alt  er med til at skabe en rig biodiversitet i haven. Dertil kommer venskabsplanter, klimakartofler, dyrkning i tang og meget mere. Mette vil også vise billeder fra sine egne haveprojekter, og give gode tips til selv at komme i gang med en klimavenlig og nem have. Mette vil krydre det hele med et par anekdoter.
Foredraget er gratis for medlemmer, gæster 50 kr. og studerende 25 kr.

Juni:
Lørdag den 13. juni kl. 11.
Besøg i Birkegårdens selvforsynende permakulturhave, Birkegårdens Haver, Tågerupvej 4, 4291 Ruds-Vedby ved Mette Brodersen.
Vi mødes ved indgangen til Birkegårdens Haver. Rundvisningen varer ca 1 time

Mette vil give en kort præsentation af stedet, lerhusets fordele, det selvvandende drivhus, og den spiselige have. Kort sagt teorierne om permakultur omsat til praksis! Mette vil give eksempler på venskabsplanter, dyrkning i tang, varmekompost m m. – hvordan gør man det så i praksis? Desuden vil Mette komme med et par gode eller sjove haveråd. Du vil få rig mulighed for at spørge, og inspiration til lette metoder, så du selv kan lave bede og stier i fremtidens kulturhaver!
Bagefter vil der være rig lejlighed til at nyde de andre smukke haver i Birkegårdens Haver. Der er cafe, dyr og legeplads, så tag gerne børn og børnebørn med. Der er mulighed for at spise madpakke i overdækket område.
Vi kører dertil i egne biler med fælles kørsel fra Sorø Torv kl. 10.15. Transport afregnes med chaufføren.
Foreningen betaler for rundvisningen.
Medlemmer betaler selv entre ( der er flere muligheder, dog Max 95 kr., seniorer Max 90 kr.); se evt birkegaardens-haver.dk Evt.  gæster over 15 år betaler desuden 50 kr.for at deltage.

August:
Søndag den 9. august kl. 14-16
Åben have i Joachim Bursers ApotekerhaveTraditionen tro vil støttegruppen og bestyrelsen også i år byde inden for i vores dejlige have. Vi byder på kaffe/the og kage, viser haven frem, og svarer på spørgsmål osv. Vi satser på smukt vejr og smukke farver i augusthaven.

AFLYST

Lørdag den 29. august
med afgang fra Sorø Torv kl. 8 og hjemkomst kl. 17

Bustur til Medicinhaverne Tranekær, Botofte Strandvej 2A, 5953 Tranekær


Medicinhaverne er smukt beliggende i nærheden af Tranekær Slot
To af de mange frivillige i Medicinhaverne vil tage imod os kl 10.15, fortælle lidt om haverne og tage os med på en guidet tur i de forskellige haver. Vi skal bl.a se Hildegard von Bingens have, som er en af de nyeste og knapt nok færdig. Derefter vil der være tid på egen hånd. Det er et stort område, så måske skal man prioritere? Se gerne deres hjemmeside, så I bedre kan vælge ud.
Der er masser af udendørs muligheder, når vi på et tidspunkt vil have madpakken frem. Man kan også spise inden døre, men der er max plads til 12.Vi har desuden mulighed for at spise frokost og /eller kaffe og kage i Cafe Orangeriet, der findes i nabolaget.
Der er toiletadgang i Medicinhaverne.
Vi regner med at skulle køre derfra senest kl. 15, så vi kan være tilbage i Sorø torv senest kl. 17.
Der vil være bindende tilmelding
Foreningen betaler for rundvisning og en væsentlig del af bustransporten!
For medlemmer er entre 40 kr.og for bustransport 100 kr. Evt. gæster betaler entre 40 kr. og for bustransport og rundvisning 200 kr.

September:
Torsdag den 10. september kl. 18.30 – 20.30/21
Vild mad ved Naturvejleder Lise Kristiansen og farmaceut Mette Herget (medlem af Havehistorisk Forening i Sorø)
Turen er centreret omkring Kongskilde Naturcenter
Vi kører dertil i egne biler med fælles kørsel fra Sorø Torv kl. 18

Tag gode travesko eller vandrestøvler på. Turen er på 2-3 km. Er man dårligt gående, kan man vende om efter 1.5 km. Vi mødes så alle til sidst. Se venligst neden for.

Lise og Mette tager os med på en guidet tur med fokus på krydsfeltet mellem planter, der kan bruges i husapoteket og planter, der har gastronomiske kvaliteter.
Der er jo planter, som har en lægelig virkning, men ikke egner sig til madlavning, fordi de ikke smager særligt godt, eller er giftige, hvis de bruges forkert. Ligesom der er planter, der bruges i køkkenet, men ikke har nogle medicinske kvaliteter.
I september er naturens spisekammer fyldt med både urter, frøstande, bær, nødder og æbler, så vi får rig mulighed for at indsamle div. planter m m .
Når mørket sænker sig, går vi indendørs, hvor vi ser lidt på gode bøger, undersøger nogle af de planter, vi har fundet og får et par smagsprøver på pesto og brændenældebrød, urtete m.m. inden turen går hjemad.
Turen er gratis for medlemmer, evt. gæster betaler 50 kr.
Transport afregnes med chaufføren.