Aktivitetskalender

Marts:

Generalforsamling
Tirsdag den 21. marts kl. 19

Biblioteket, Sorø Museum, Storgade 17

Generalforsamling ifølge Vedtægterne.
Foreningens formand Kirsten Sternberg vil i billeder og ord fortælle om årets gang i foreningen.

Den naturlige have - leg med planter
Foredrag ved landskabsarkitekt, og tidligere havefaglig leder ved Haveselskabet Jesper Carl Corfitzen
Onsdag den 29. marts kl.19.30 i salen på Værkerne, Frederiksvej 27, Sorø

Jesper Carl Corfitzen er bosat her i Sorø. Mange kender ham sikkert fra haveprogrammet i Tv Øst og Bolius. Jesper vil kombinere foredraget med et besøg i sin have den 18.maj.

Jesper vil fortælle om, hvilke havetanker, der inspirerer ham og danner grundlag for hans have - den naturlige have.
Denne havetype tog sit udspring tilbage i slutningen af 1800-tallet med William Robinsons bog "The Wild Garden". Her agiterede Robinson for at bruge hjemmehørende, men også andre hårdføre plantearter. Robinson agiterede mod brugen af varmekrævende eksotiske planter, som blev importeret fra fjerne varme himmelstrøg. Andre fulgte i kølvandet på Robinson, bl.a. Gertrude Jekyll (stauder). Andre fortalere for den naturlige havekunst er Jens Jensen og Jac P. Thijsse, dog med mere nationale tilgange. Foredraget vil vise eksempler på de forskellige stilarter og med reference til Jespers egen passion for den naturlige havedyrkning.

 

 

 

Gratis for medlemmer, gæster 50 kr. og studerende 25 kr

 

Maj:

Besøg i Jesper Carl Corfitzens have.
Torsdag den 18.05 2017 kl. 18.30. (Vi mødes ved adressen kl. 18.30)
Frederiksbergvej 43, 4180 Sorø

Besøget er en opfølgning på Jespers foredrag. Jesper har en nyanlagt rododendron- og skovhave samt en forhave med naturlige dynamiske staudebede. Haven bærer stort præg af Jespers plante - og farveglæde. Haven er forholdsvis nyanlagt med opstart i 2014

 

 

 

 

 

Gratis for medlemmer, gæster 30 kr. og studerende 15 kr.

Besøg i Kim Jacobsens bigård.
Onsdag den 31.05. 2017 kl 14.
(Vi mødes ved den offentlige parkeringsplads på Delingen, 4100 Ringsted.)

Kim, som for øvrigt er tilknyttet Sorø Museum, vil fortælle lidt om biernes forunderlige verden og honningproduktion. Derefter vil han åbne for et par bifamilier, så vi kan se, hvad de foretager sig. Vi vil komme til at se bierne bygge voks, forarbejde nektar til honning og lave yngelpleje. Vi kommer desuden til at se droner, arbejderbier og dronningen. Hvis vi er rigtig heldige kan vi se, at bierne forbereder sig på at sværme ved at lave nye dronninger. Kim vil sørge for beskyttelsesdragter til os alle. Når man har sådan en på, kan man komme helt tæt på bierne og se direkte ned i bistadet. Der er tilmelding fra 1. maj til 15 maj til Kirsten Sternberg tlf. 40 54 13 07 eller e-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller til Ulla Andreasen tlf. 26 14 19 99 eller e-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Gratis for medlemmer, gæster 30 kr. og studerende 15 kr.

Juni:

Heldagstur til Gråsten Slotshave:
Lørdag den 10. juni 2017.

Afgang kl. 8 fra Sorø Torv og hjem senest kl. 19 samme sted. Rundvisningen er fra 11.15 - 12.45, derefter frokost og tid på egen hånd til bussens afgang kl. 16 præcis.
Vi har reserveret en minibus, til max. 19 passagerer. Tilmelding sker efter "først til mølle" princippet, og medlemmer har fortrinsret. Denne tur er et rigtig godt tilbud til foreningens medlemmer, idet  foreningen betaler for rundvisningen og en god del af transportudgiften (Egenbetaling er kun kr. 200,- /person).

Slotshaven er en romantisk have, som falder fint sammen med det omgivende landskab. En have, som de fleste af os forbinder med Dronning Ingrid. Den er da også kendetegnet ved en fantastisk blomsterpragt, som dronning Margrethe nu fører videre.

Kgl. slotsgartner Erik Steg, eller gartner Elin Johansen vil vise os rundt i Slotshaven og rundvisningen varer ca. 1,5 time; vi vil ligeledes få Slottets køkkenhave at se. Der vil muligvis blive tid til at se Slotskirken. Slotskirken er den eneste del af Gråsten Slot, som er åben for publikum. Den er fra 1702, og overlevede branden i 1756, hvor den øvrige del af Ahlefeldternes gamle slot gik til grunde. Kirken er overdådigt udsmykket med bl.a. en pompøs altertavle og mange malerier.

 

 

Vi kan spise vores madpakker i parken, eller i haven i cafe "Det gamle Apotek" (www.dgapotek.dk) mod at købe drikkevarer. Haven er dog ikke overdækket. Cafeen ligger lige over for Slottet . Det er en 200 årig gammel historisk bygning, tidligere apotek, som nu er omdannet til cafe m. m. Her kan man købe frokost, kaffe, the og kage, ikke mindst rugbrødslagkage!  For de, der er interesserede kan vi lave en forudbestilling, så man undgår ventetid. Mere herom senere.

 

 

Medlemmer betaler 200 kr. pr. person og evt. gæster betaler 300 kr. Desuden betaler man selv sin forplejning.
Tilmelding fra 1. til 15.maj til Kirsten Sternberg tlf. 40 54 13 07 eller e-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller til Ulla Andreasen tlf. 26 14 19 99 eller e-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Se mere på: www.kongeligeslotte.dk/da/slotte-og-haver/graasten-slot.html

 

August:

Foreningen byder på kaffe og kage.
Søndag den 27.august kl 14 - 16

Kære medlemmer - Vi vil gerne fejre, at Joachim Bursers Have her i sommer bliver udvidet med endnu et bed, ligesom der er sket enkelte justeringer i de øvrige bede. Så kom og se en "næsten" ny have, som plejer at være på sit højeste i august måned. Sorø Museum holder åbent til kl 16, så man kan fint kombinere besøget i haven med et på museet.
Foreningen byder på kaffe og kage og foreningens formand vil fortælle lidt om baggrunden for disse justeringer. 

 

September:

Besøg i Haverefugiet. (En vej ud af stress med haveterapi)
Lørdag den 9. september kl 13- 15.30
Smedevej 66, 4180 Sorø

Her vil grundlæggeren af Haverefugiet, sygeplejerske Ella Hilker, fortælle lidt om haven, hvilke tanker, der ligger bag og hvordan de arbejder med primært stressramte mennesker. Terapihaven er skabt på baggrund af erfaringer og teori om haveterapi.

Vi vil blive budt på snacks og urte-the, når vi kommer. I den forbindelse vil Ella komme med et kort oplæg, om hvilke tanker, der ligger bag, hvorfor haven ser ud, som den gør m. m.
Vi vil få lejlighed til at se haven på egen hånd, blive vist rundt, og få en guidet tur i skoven og måske mærke glæden ved stilhed.

Der vil også være mulighed for at købe planter, primært krydderurter.

Gratis for medlemmer, gæster 30 kr og studerende. 15 kr. Foreningen betaler rundvisningen.

 

November:

Når gift er til gavn. Perspektiver for naturstoffer fra planter til kræftbehandling.
Foredrag ved professor og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet Nina Rønsted.
Mandag den 13. november kl. 19.
Multisalen, Sorø Museum, Storgade 17

Nina Rønsted, har tidligere, nemlig i 2014, holdt foredrag i foreningen hvor hun fortalte om kinabark, malaria og opfindelsen af gin og tonic! En meget inspirerende og givende aften.

Planter har altid været en vigtig kilde til medicin og denne aften ser vi på planternes rolle i kræftbehandling gennem historien og i fremtiden. De virksomme stoffer bruges til forsvar for planterne, men i rette dosis kan nogen af dem være til gavn mod sygdomme hos mennesker.  Nogle planter bruges mest som supplement, mens andre er kilde til højpotente lægemidler til kræftbehandling. Alkaloider fra den smukke Rosensingrøn (Catharanthus roseus) og taxaner fra Taks-træet (Taxus brevifolia) er klassiske eksempler på produkter på markedet i dag. Dansk forskning i Vortemælk slægten (Euphorbia) og Giftig gulerod (Thapsia garganica) kan måske lede til nye behandlinger. Nina Rønsted er professor og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet og forsker i at finde nye lægemidler fra planter.

 

 

 

Gratis for medlemmer, gæster 50 kr, studerende. 25 kr.