Udvælgelse af planter

På grund af det meget specifikke koncept for Joachim Bursers Apotekerhave var udvælgelsen af planterne et meget vanskeligt og tidskrævende arbejde. Arbejdsprocessen forløb således:

 

Folkene bag:

Vi var 3 (en kort overgang 4) fra foreningen, som i 2004 / 05 tog os af arbejdet med først at definere det endelige koncept for planterne til ”Joachim Bursers Apotekerhave i Sorø” og derefter at udvælge planter efter dette koncept. Det var Bente Tønnesen, Kirsten Sternberg og Hans Peter Abrahamsen. Vi ville ikke have kunnet klare opgaven uden Hans Peter Abrahamsen da to af os ikke er faguddannede. Hans Peter Abrahamsen var netop blevet uddannet som cand. scient. i biologi med lægeplanter som speciale. Hans Peter var en uvurderlig rådgiver under arbejdet med udvælgelsen. Vi kunne trække flittigt på hans store viden inden for botanik og lægeplanter.

 

Fagbøger:

I vores kriterier (Adgangskrav) for planterne til Apotekerhaven står der:

Samtlige planter skal kunne findes i ”Bursers Herbarium” eller i ”Bursers danske Floramanuskrift”. Disse 2 herbarier har siden 1854 været opbevaret på Botanisk Institut v. Universitetet i Uppsala. Hvordan skulle vi kunne bruge dem som fagbøger? Her kom Professor H. O. Juel fra Botanisk Institut, Uppsala os til hjælp. Han havde i 1939 meget omhyggeligt skrevet alle teksterne fra de små papirlapper ved samtlige 3.200 planter i Bursers Herbarium af, og oversat dem fra latin til tysk. Det er blevet til en omfattende, og meget overskuelig fortegnelse over Bursers tekster til de 3.200 planter i herbariet. Denne fortegnelse fik vi i kopiform fra Lektor Hans Tybjerg.


Arbejdsgang:

Vi arbejdede i 3 trin:

Vi kikkede meget nøje planteteksterne i H. O. Juels Fortegnelse igennem. Burser har til sidst i hver plantes tekst noteret, om han har set den i Danmark. Hvis vi fandt en plante, hvor der stod Dania, så havde vi allerede en plante, som opfyldte 2 af de 3 kriterier i Konceptet for ”Joachim Bursers Apotekerhave”:

  • Da planten var med i Juels Fortegnelse over tekster fra Bursers Herbarium, så vidste vi nu, at den findes i ”Bursers Herbarium”
  • Når der stod Dania, så vidste vi nu, at Burser havde set den vokse i Danmark. Så manglede vi bare at finde ud af, om den på noget tidspunkt havde været anvendt som lægeplante.
  • Her kom Hans Peters ekspertise os til gavn, idet et bekræftende nik fra Hans Peter, betød, at det var tilfældet. Denne plante havde været anvendt, eller anvendes som lægeplante.

Således havde vi fundet frem til 1 plante, som kunne komme med på vores liste over planter, der opfyldte konceptet (adgangskravene) for de planter, vi kunne have med i ”Joachim Bursers Apotekerhave i Sorø”. Således fortsatte vi vinteren igennem, til vi havde fundet ca.70 plantearter. Denne arbejdsgang kunne vi bruge til planterne i Bed III – VIII.

For planterne i Bed I og II forholdt det sig anderledes:


Vi havde besluttet, at de 2 bede skulle plantes til med planter som Burser havde i sin egen have i Sorø, eller planter som han angiver at have set i andre haver i Sorø og Omegn.