Bursers danske Floramanuskrift



Da Burser døde i Sorø i 1639, efterlod han udover ”Hortus Siccus” også udkastet til et herbarium, som fik navnet ”Bursers danske Floramanuskrift”. Han nåede aldrig at gøre dette lille herbarium, med udelukkende danske planter, færdigt. Det var ellers Bursers tanke, at han ville lave et lille herbarium udelukkende med planter, som han havde fundet i Danmark (1625-39).

Manuskriptet er et bind med 114 arter danske planter. På forsiden står navnet på værket:

”Observationis sev Catalogi plantarum Danicarum Speciment” / ”Udkast til en iagttagelse eller et katalog over de danske planter”. Hver af de 114 planter er presset og klæbet op på venstresiden og på højresiden er der en tekst på latin om planten. Navn, voksested, blomstringstid, henvisning til forskellige urtebøger og oplysninger om brugen af planten. Burser skriver, at det var hans tanke at skrive teksten både på tysk og på dansk, men han nåede det ikke.

Også dette herbarium er bevaret i dag. Det gemmer på flere spændende historier om de danske planter (1625-39). Således historien om ”De røde Anemoner”. Burser må have været ud at gå en tur i skoven ”Hjortenæs” på den vestlige side af Sorø sø. Burser skriver i Bursers danske floramanuskrift: ”Der var hvide Anemoner, der var blodrøde ovre ved Hjortenæs.” Han tog dem med hjem i sin have på grund af deres skønhed.

Da vi i vinteren 2008 havde fået anlagt Joachim Bursers Apotekerhave og fået pasningen af haven til at fungere, besluttede vi, at nu var der overskud til at efterforske, om der stadigvæk var Hvide Anemoner, som var ”blodrøde” ved ”Hjortenæs” vest for Sorø sø. Vi prøvede selv at lede uden held. Derefter ringede vi på i et hus ved ”Hjortenæs” og fortalte dem historien om ”De røde Anemoner” og Burser. De lovede at lede, når de gik ture i skoven. Efter ca. 1 uge ringede de, og fortalte at nu havde de fundet dem. De havde haft familiefødselsdag, og alle havde syntes, det var spændende at lede efter ”De røde Anemoner”. Pludselig havde en råbt, ”her er de vist”. Og nu ville de gerne vise os, hvor de var. Det var med en blanding af forventning og historisk højtid vi gik gennem skoven denne dejlige forårsdag d. 23.april 2008. Og et godt stykke inde i skoven var de så. Midt mellem alle de mange tusind hvide var der et lille område med dybt rødviolette Anemoner. Ikke bare på bagsiden af kronbladene som mange anemoner er det, men også på forsiden. Vi blev meget glade og tænksomme over på denne måde at være så tæt på Burser. Netop her havde han også stået og frydet sig over disse røde Anemoner og besluttet at tage nogle af dem med hjem til sin have, således som vi nu gjorde det til ”Joachim Bursers Apotekerhave i Sorø”. Vi plantede dem i Bed nr. 2 og så ventede vi spændt. Ville de trives i vores have? Hvis de kom op næste forår, ville de så være hvide eller røde? De kom op – og de sprang ud – og de var røde, men lysere end i skoven – men da de ikke længere var nyudsprungne, så blev de smukt rødviolette.

 

Med specielt fokus på Sorø kan man i Bursers Herbarium og Bursers Danske Floramanuskrift læse og se hvilke planter, der voksede i Bursers egen have i Sorø, i andre haver i Sorø og på navngivne lokaliteter i og omkring Sorø fra 1625 – 1639. Ved en del af planterne har Burser også skrevet om sine egne erfaringer med planten som lægeplante.

I ”Bursers danske Floramanuskrift” har Burser også angivet, hvilke planter han havde fundet andre steder i Danmark i sammen periode (1625-1639).