SødskærmMyrrhis odoráta (L.) |
||
|
Anvendelse Har været brug til at uddrive nyresten og befordre menstruation. Stængler og frø er blevet tygget mod for meget tarmluft og anvendt som smagstilsætning i mad og medicin. Der er ikke nyere undersøgelser, som kan begrunde en anvendelse af sødskærm som lægeplante. Indholdet af vitaminer gør sødskærm til en vigtig del af de tidlige urter i kure mod vintertræthed. I dag anvendes blade, frø og stængel fra den friske plante som snapseurt og krydderi. Frøene anvendes som sødemiddel til sure frugter, og blade og stængler bruges i salater. De grønne umodne frø kan spises som slik. Ved kogning mister bladene den anisagtige smag og minder om grønkål. Indholdsstoffer Duft og smag i sødskærm skyldes æterisk olie med indhold af blandt andet anethol, caryophyllen, limonen, myrcen og estragol. Herudover indeholder planten C-og A-vitaminer. |
|