Citronmelisse

Melissa officinalis L.

Anvendelse

Beroligende og som let sovemiddel. Modvirker luft i maven.

I middelalderens klostermedicin blev citronmelisse brugt mod depression og øjenlidelser, udslæt, mavepine, urolig livmoder og som styrkende middel for hjertet og håret.

Hjertensfryd har haft, og har stadig, mange anvendelsesmuligheder som naturmedicin. Før i tiden drak man for eksempel hjertensfryd-øl, som virkede opmuntrede og især var godt for kvinder. Problemer med menses og livmoderen behandlede man med hjertensfryd-præparater. Den skulle også modvirke, at håret bliver gråt.

Planten bruges stadig som sveddrivende, menstruationsfremmende og hjertestyrkende middel. Desuden mod smertefuld menstruation, kolik, migræne, nervøsitet og søvnløshed.

Hjertensfryd-spiritus bruges mod mælkeknuder i brysterne og blå mærker.

I dag bruges hjertensfryd også i parfumeindustrien, til likørfremstilling og som krydderurt i haven.

De æteriske olier har krampeløsende og antibakterielle egenskaber, mens polyfenolerne og garvesyren menes at have gavnlig virkning mod virussygdomme som f.eks. forkølelsessår og fåresyge.

Den æteriske olie kaldes citronelleolie og indeholder en række forskellige terpener, blandt andet citronellol og citral. Den æteriske olie virker beroligende og afslappende. Aromaterapi med citronelleolie har vist en positiv effekt hos Alzheimerpatienter. Citronelleolie virker afskrækkende på myg. En syntetisk form af citronelleolie anvendes i myggelys.

Te af citronmelisse fremstilles ved udtræk af 2 spiseskefulde blade med ½ liter kogende vand. Det passer til en dagsdosis. Et koldt udtræk kan laves af 4 spiseskefulde blade til ½ liter vand. Bladene skal trække i vandet i 8 timer.

Indholdsstoffer

Æteriske olier med citral og citronellal, desuden eugenol, garvesyre, polyfenoler, flavonoider, rosmarinsyre m.m.